Talentum Baptista Általános Iskola

Talentum Baptista Általános Iskola

Vérünkben A Segítség: A Segítség A Vérünkben Van! - Kékes Online

Az orvostudomány ma már képes vérplazmával nagyon sok olyan gyógyszert előállítani, amiknek köszönhetően korábban gyógyíthatatlannak tűnő betegségekkel is együtt lehet élni. Ezért is van szükség minél több vérplazmára – és hazánkban, Miskolcon szerencsére erre figyelnek is az emberek, sokan jelentkeznek donornak a véradás ezen speciális formájára. Fotó: Kujan István Az olyan állomásokon, mint a hivatalosan most megnyitott Király utcai központban is, olyan gyógyszerek előállításához vesznek le vért, amelyek plazmából készülnek. Egy speciális eljárásban, a vérvétel után elválasztják a plazmát a vér többi összetevőjétől. Plazmát ugyanis nem lehet mesterségesen előállítani – ahhoz egyedül egészséges emberek nagylelkű adományozása útján lehet hozzájutni, és az végül majd az arra rászorulókhoz jut el. A plazma tehát életminőséget javító gyógyszerré alakítható, ezzel pedig számos, ritka és súlyos betegség és állapot kezelhető, mint például az újszülöttek hemolitikus betegsége, az immundeficiencia vagy a hemofília.

A segítség! Vérünkben - YouTube

  • KALL Ingredients Kft. – KALL Ingredients | A segítség a vérünkben van
  • NAGYKANIZSA CÉLPONT ÜZLETHÁZ központ - vérünkben a segítség
  • Vérünkben a segítség | Hungarian National Blood Transfusion Service

Az országban vannak központjaink Budapesten, és Debrecenben. A pécsi lesz a negyedik, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyetemisták nagy számban vannak donoraink között. Nagyszerű érzés, hogy a fiatalokban már korán tudatosul a segítés szándéka. Mondhatnánk, nekik már vérükben a segítség! A jelentkezők telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is felveheti velünk a kapcsolatot. Az első alkalommal egy ingyenes orvosi vizsgálaton esik át minden jelentkező, amennyiben megfelelőek az eredmények a következő alkalommal már kezdődhet is a plazmaadás. Egyébként minden egyes donációkor is elvégezzük a szükséges orvosi vizsgálatokat. Vannak már 300 szoros donoraink. Általában jellemző, hogy baráti társaságok alakulnak ki a donorok között. Ezt folyamatos akciókkal próbáljuk erősíteni. Azon kívül, hogy minden alkalommal költségtérítésben részesítjük a plazmát adományozót, havonta sorsolunk ki nagy értékű ajándékokat. VÁRUNK MINDENKIT SZERETETTEL! Tel. : +36/70-244-63-71, Facebook: e-mail:

Mire van szükség? Tartós élelmiszer, gyerekjáték, ruha, vagy akár pénzbeni felajánlás is jól jön – ezeket a nap végén egy közös gurulással egybekötve adjuk át a rászorulóknak. Egyesületünknek komoly hagyománya van az efféle véradás és adománygyűjtés szervezésében, lebonyolításában. 2017. áprilisában immáron tizenkettedik alkalommal segítettünk háromszáz rászorulón: a nyíregyházi Sóstó Múzeumfaluban 800 résztvevővel, közülük száz véradóval zajlott le programunk. Amennyiben arra jársz, csatlakozz hozzánk vasárnap – de ha akad felénk egy barátod, szólj neki! Köszönjük azt is, ha csak megosztod a hírt – azt pedig különösen, ha aktívan részt is veszel! Bármilyen kérdésed van vagy további információra lenne szükséged, bátran érdeklődj Szász Károlynál, az Óriáskerék Motoros Egyesület elnökénél a 30/9458-472 vagy 42/315-710 telefonszámon.

BIOEXTRA: Milyen esetben nem adhat vért egy jelentkező? OVSz: Leggyakoribb átmeneti kizárási ok a vashiány, vagyis az alacsony hemoglobinszint. Ebben az esetben kivizsgáló orvosunk vaspótló tabletta szedését fogja javasolni, várhatóan pár hónap alatt helyreáll a vér vasszintje. BIOEXTRA: Milyen tévhitek jellemzik a véradást? Van, aki a fertőzéstől fél. Ez kizárt, mivel minden eszközünk egyszer használatos. Van, aki attól tart, hogy a véradás legyengíti a szervezetét. Ettől sem kell tartani, mivel a levett 450 ml még abszolút biztonságos, akár a minimális testsúlyú (50 kg) véradók esetében is. BIOEXTRA: Mi a különbség a vérplazma- és a véradás között? Miért fontosabb ez utóbbi? OVSz: Vérplazma-adáskor a vérnek csak ezt az alkotórészét veszik le. Ez a vérplazma elsősorban gyógyszeripari célokat szolgál, nélkülözhetetlen véralvadásgátlók készülnek belőle. Véradáskor teljes véradás történik, mindhárom alkotórészt levesszük. Csak ebből a teljes vérből készülhetnek az azonnali életmentést szolgáló készítmények, mint a vörösvérsejt, vagy a vérlemezke.

106. – ÚJABB VÉRADÁSI LEHETŐSÉG – HELYBEN!

A segítség a VÉRünkben van! - Kékes Online

vérünkben a segítség

Mi a vérplazma? A vérplazma a vér folyékony része. Ez a folyadék szállítja a szervezetben a vérsejteket: a vörösvérsejtek az oxigént viszik el a megfelelő helyekre, a fehérvérsejtek felveszik a harcot a kórokozókkal és segítenek a sérülések begyógyulásában, a vérlemezkék pedig elállítják a vérzést. Mi a plazmaferezis? A vérplazma nem állítható elő mesterségesen. Kizárólag másokon segíteni vágyó, egészséges emberek nagyvonalú adományozása révén szerezhető be. A legtöbb ember tisztában van azzal, hogyan lehet vért adni, és hogy ez a teljesen fájdalommentes beavatkozás mintegy tíz percet vesz igénybe (az előkészítésen és a pihenésen felül). Ki adhat plazmát? Plazmát 18-60 éves, egészséges, legalább 50 kg súlyú, önkéntes donorok adhatnak. Első alkalommal orvosi vizsgálat és vérvétel történik. Amennyiben ezen vizsgálatok rendben vannak, a második alkalommal már lehet plazmát adni. A levett mennyiség gyorsan pótlódik, ezért a jelenlegi szabályozás szerint akár 3 naponta lehet plazmát adni, egy évben összesen 45 alkalommal.

  1. Logitech g500 teszt
  2. Hentz és keren ann
  3. Vályi istván életrajz
  4. Gáz cirkó kazán
  5. Minerva felnőttképző központ kft a 2
  6. Magyar országos panel vélemények
  7. Velencei tó időjárás óránként debrecen
  8. Videó mesék gyerekeknek
  9. Erkado beltéri ajtó
  10. Irodalom szöveggyűjtemény 9 videos
  11. Stairway to heaven magyarul teljes
  12. Csavaros fog árak